Skip directly to content

Laatste nieuws

Literatuur

Algemene informatie over het Downsyndroom

De zorg voor kinderen met downsyndroom

Unruh, J.F. (1999), “De zorg voor kinderen met downsyndroom”, Acco, Leuven, ISBN 90-334-3997-2, 107 blz.

Dit boek beschrijft in een begrijpelijke taal de karakteristieken van kinderen met downsyndroom. En maakt ouders, opvoeders en hulpverleners vertrouwd met de problemen die bij de opvoeding van deze kinderen kunnen optreden.

Het syndroom van Down

Stichting Down’s Syndrooom (2002), “Het syndroom van Down”, Stichting Down’s Syndroom, Wanneperveen (NL), cd-rom.

Deze cd-rom staat boordevol informatie over mensen met downsyndroom. De gebruiker kan zich met behulp van begrijpelijke teksten, foto’s en videomateriaal een realistisch en hedendaags beeld vormen van de ontwikkeling van geboorte tot volwassenheid.

Een uitgebreide literatuurlijst met een groot aantal verwijzingen naar te downloaden informatie en een lijst met links naar andere websites maken dit standaardwerk compleet.

Te bestellen in onze webshop.

Downsyndroom, heb ik dat?

Stichting Artsen voor Kinderen (2005), “Downsyndroom, heb ik dat?”, stichting Artsen voor Kinderen, Amsterdam (NL), ISBN 90-808521-1-2, 57 blz.

Dit boek is bedoeld als een soort reisgids voor iedereen die voor het eerst te maken krijgt met een kindje met downsyndroom. Aan de hand van foto’s, herkenbare verhalen, praktische tips en andere handige informatie wordt een beeld geschetst van hoe het leven met een kindje met downsyndroom eruit kan zien.

Dit boek maakt onderdeel uit van het welkomstpakket en is ook te bestellen bij in onze webshop.

De Upside van Down

Snoijink, Eva (2008), “De Upside van Down”, het Spectrum, Houten (NL), ISBN 978-90-4910-0029-2, 215 blz.

101 mooie grote foto’s op de rechterbladzijde met een kort woordje van de ouders op de linkerbladzijde maken van "De Upside van Down" een bladerboek, dat ontroering en verwondering brengt. Hoezo ‘ze lijken toch allemaal op elkaar’? Nee, elk kind is zijn eigen unieke ik. Maar toch zijn het onmiskenbaar allemaal kinderen met downsyndroom. Geen leesboek met objectieve informatie, maar een fotoboek waar je met plezier in kijkt.

Wat moet je weten over ‘Het syndroom van Down

Routh, Kristina, (2006) “Wat moet je weten over ‘Het syndroom van Down”, Ars Srcibendi, Etten-Leur (NL), ISBN 90-5495-989-4, 56 blz.

Het is een uit het Engels vertaald boek voor de jeugd.

Wat je moet weten overis een serie die tot doel heeft jonge mensen bewust te maken van de feiten over drugs, aandoeningen, ziekten, maatschappelijke en persoonlijke zaken die soms moeilijker bespreekbaar zijn. De tekst is informatief en direct. Praktijkvoorbeelden ondersteunen de informatieve tekst, waardoor de boodschap nog duidelijker wordt.

Bij het doorbladeren van het boek vallen de vele foto’s het meeste op. Tientallen foto’s van personen met downsyndroom, van piepjong tot zeer oud.

Een aanrader voor de scholier, die een spreekbeurt geeft of een werkstuk schrijft over het syndroom van Down, maar ook een aanrader voor een ieder die er mee te maken heeft. Soms een beetje onrealistisch, soms de vinger op de zere plek, vaak gewoon de waarheid.

Te bestellen bij Downsyndroom Vlaanderen (code WAT).

Down-syndroom, overdruk uit Vademecum voor Verstandelijk Gehandicapten

de Graaf, Gert drs.(1998), “Down-syndroom, overdruk uit Vademecum voor Verstandelijk Gehandicapten”, 35 blz.

Een uitgebreid en degelijk boekje over downsyndroom. Uit de rijke literatuur rond het syndroom van Down haalt de schrijver informatie.

Zonder foto’s, zonder ervaringen, zonder kleur. Zwart op wit vindt u een overzicht van alles wat men zou moeten weten over downsyndroom. Dit boekje diende als basis voor “Downsyndroom Vademecum", een uitgebreide up-to-date informatie over Downsyndroom.

Niet meer te bestellen bij Downsyndroom Vlaanderen, maar kan eventueel nog wel gekopieerd worden uit privé bezit van Christel de Vries.

Downsyndroom vademecum, uitgebreide en up-to-date informatie over Downsyndroom

de Graaf, Gert en Borstlap Roel (2009), “Downsyndroom vademecum, uitgebreide en up-to-date informatie over downsyndroom”, Stichting Downsyndroom, Meppel (NL) 39 blz.

In deze publicatie wordt een up-to-date beeld geschetst van mensen met downsyndroom. Als gevolg van de aanwezigheid van een extra chromosoom 21 komen er bij mensen met downsyndroom een aantal problemen vaker voor. Het is echter zo dat de meeste mensen met downsyndroom een groot deel van de beschreven problematiek niet hebben. Bovendien kunnen de problemen steeds beter behandeld worden.

Veel nuttige uitleg, een zeer uitgebreide literatuurlijst, goede en praktische benadering aangevuld met foto’s maken dit een aanrader voor een ieder die op zoek is naar informatie over downsyndroom.

Te bestellen in onze webshop.

Syndroom van Down

Cunningham, C. (1991), “Syndroom van Down”, De Kern, Baarn (NL), ISBN: 90-325-0675-7, 242 blz.

Een waardevolle, informatieve gids voor ouders van baby’s en jonge kinderen met het syndroom van Down.