Skip directly to content

Laatste nieuws

Problemen met het hart

Het goede nieuws is dat de helft van de kinderen met downsyndroom heeft gelukkig geen problemen met het hart hebben. Maar bij de andere helft komt een meer of minder grote hartafwijking voor.

De reden dat we hier aandacht besteden aan dit probleem is u er op te wijzen dat het belangrijk is hier niet te lang na de geboorte naar te laten kijken. Alleen met een hartecho kunnen hartafwijkingen definitief aangetoond, dan wel uitgesloten worden. Het is dus gewenst om in de eerste weken na de geboorte een hartecho te doen, zodat hartafwijkingen die vroeg geopereerd moeten worden tijdig bekend zijn. Het is daarom nodig dat uw kind niet lang na de geboorte gezien wordt door een kindercardioloog.

Wanneer het hartje van uw baby chirurgisch gecorrigeerd zou moeten worden, soms al in de eerste paar maanden, dan is dat voor u natuurlijk heel erg spannend, veel spannender nog dan de hele diagnose downsyndroom! Een troost kan zijn dat het genezingsproces na de operatie bij kinderen met downsyndroom vaak zelfs beter verloopt dan bij andere kinderen en dat de overlevingskans vrijwel honderd procent is.